Hoe werkt handelen in contract for difference?

Beleggen in cfd’s komt vaak voor bij investeerders. Dat is vooral te danken aan het feit dat cfd’s vele voordelen bieden ten aanzien van gewone aandelenhandel of het kopen van opties. Wil jij ook beginnen met cfd beleggen? Dan is het een goed moment om te begrijpen wat cfd’s precies zijn. In dit artikel leggen we je alles uit over contracts for difference, beschrijven we welke nadelen en risico’s de cfd handel kent en helpen we je om te bepalen of jij geschikt zou zijn als cfd belegger. Op die manier leer jij cfd’s kennen en kun je bepalen of jij aan de slag wil met de handel in cfd’s.

Wat zijn cfd’s?


Een cfd (contract for difference) is een beleggingsproduct dat gebruikt kan worden om op koerswijzigingen te speculeren. Het betreft een derivaat, wat inhoudt dat je het het onderliggend product niet in handen zult krijgen. Een cfd biedt de optie om op stijgende koersen (long genoemd) als op dalende trends (short) in te gaan. Daarmee kun je ook speculeren op dalende waardes van bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen, crypto, indices of voeding. Een cfd kan afgesloten worden tegen een hefboom. Zo’n hefboom geeft je de kans om een veelvoud van je inle te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om ook met weinig geld te speculeren en forse winst te boeken. Aan de andere kant kun je ook snel verlies lijden als de leverage de verkeerde kant op uitvalt. Een cfd sluit je altijd af bij een broker of bank.

Ben jij een cfd trader?


Beleggen in cfd vereist andere skills dan het aankopen van bijvoorbeeld aandelen. Beslis met de volgende karaktereigenschappen of jij geschikt bent voor het handelen in cfd. De handelaar moet goed tegen stress kunnen, want de koersen wisselen voortdurend en een koers die op het ene moment nog stijgt kan straks beginnen te dalen. Of omgekeerd. Je moet ook je emoties goed reguleren en niet zomaar op gevoel handelen. Daarmee kun je geld verspillen en te vroeg je cfd voorraad verkopen die later meer winst had kunnen opleveren. Je moet als cfd trader goed kunnen analyseren, om te bepalen wat een koers mogelijk gaat doen. Beheers jij deze skills? Dan is de kans aanwezig dat je succes gaat hebben op de cfd trading markt.

Misvattingen over cfd trading


Ondanks alle positieve berichten gaat er ook veel foute info rond over handelen in contract for difference. Graag zetten we de grootste misvattingen voor je op een rijtje zodat je ongehinderd verder kunt met je oriëntatie op cfd trading. De handel in contract for difference is geen gokken, want je zet niet zomaar je vermogen in en wordt geadviseerd onderzoek te doen en analyses na te lezen. Handelen in contract for difference kan er ook niet voor zorgen dat je meer vermogen dan er op je account staat kwijtspeelt. Sedert het jaar 2018 zijn er door de ESMA nieuwe regels opgesteld die dat bepalen. Het risico voor een verlies tot onder 0 is voor de bank of broker en niet meer voor de belegger. Contracts for difference zijn geen vorm van fraude of een vorm van oplichting, maar serieuze producten die je enkel en alleen bij een goedgekeurde broker aan kunt gaan. Verdiep je snel verder in cfd’s om te ervaren dat ze veilig zijn.

Slotsom


Dit artikel gaf uitgebreid antwoord op de vraag ‘wat zijn cfd’s?’ en maakte korte metten met enkele misvattingen. Tevens hebben we eerlijk beschreven welke profiel een cfd trader dient te hebben om succesvol te kunnen worden in trading. Mogelijk vind je het zo waardevol en interessant om je verder te verdiepen in cfd trading. In dat geval raden we je aan om er meer over te gaan lezen, zoals over nadelen en risico’s, een stoploss en de onderliggende producten waarop je een cfd kunt afsluiten. Zodra je wil starten met beleggen in cfd, raden we je aan een demo-account te openen. In dit account kun je lekker trainen en ervaren hoe je trades eruit gaan zien, alvorens met je eigen geld aan de slag te gaan met contracts for difference.

Reacties